V tradičních čínských omáčkách najdete pravou chuť Asie

Historie jednoho z nejstarších čínských výrobců omáček sahá až do poslední čtvrtiny 19. století, konkrétně do roku 1888, kdy vařil jistý pan Lee Kum Sheung ve své restauraci na jihu Číny hrnec ústřicové polévky a zapomněl na něj. Polévka se vyvařila a zbyla po ní jen hustá omáčka. Po jejím ochutnání si hned uvědomil, že objevil úplně novou, lahodnou a neodolatelnou chuť.

Takto vznikla ústřicová omáčka, jedna z nejnepostradatelnějších ingrediencí čínské kuchyně. Lee Kum Sheung si založil firmu a postupem času se pustil i do dalších chutí. Díky tomu je i po více jak 130 letech firma Lee Kum Kee jedním z nejvýznamnějších výrobců pravých čínských omáček a své dobroty exportuje do celého světa.

A z jakých omáček můžete vybírat? Samozřejmostí je ústřicová, která dodává asijským pokrmům pravou chuť moře. Tvoří ji z extrakt ústřic vařených v omáčce z fermentovaných sójových bobů. Nejčastěji je využívána v kantonské, thajské a vietnamské kuchyni, ale určitě se nebojte experimentování, protože fúze i s jinými kuchyněmi určitě nebude na škodu. Trochu jemnější chuť se sladkým nádechem pak nabídne sójová omáčka, která je skvělá nejen pro zvýraznění barvy pokrmů. Neobsahuje žádné konzervační látky a jídlu dodá kromě atraktivní tmavé barvy i tu správnou konzistenci. Vyzkoušet můžete také omáčky kung-pao nebo skvělou kombinaci medu se sójou. Omáčky oceníte nejen při přípravě domácích asijských jídel, ale skvěle ozvláštní i letní grilování a vytrhnou vás z šedi grilovaných klobás nebo každoroční krkovice na pepři. Asijské omáčky Lee Kum Kee si můžete spolu s dalším nákupem zakoupit na e-shopu Košík.cz.