Právě se nacházíte:

Adopce zvířete v zoo Ohrada

V těsném sousedství pohádkového zámku Hluboká nad Vltavou můžete zavítat do zoologické zahrady Ohrada. Stát se zde můžete také adoptivními rodiči některého ze zvířat.

Zahrada se snaží kromě rekreace návštěvníků o jejich vzdělávání a poučení, nabízí rozšíření výuky netradiční formou školám všech stupňů a zapojila se do systému ochrany přírody.

Zoologická zahrada Ohrada byla poprvé otevřena pro veřejnost 1. května 1939 jako součást loveckého muzea v zámku Ohrada rozhodnutím tehdejšího majitele hlubockého panství Dr. Adolfa Schwarzenberga. Návštěvníci v ní mohli vidět hlavně naše tradiční druhy lovné zvěře, doplněné několika exempláři papoušků, nandu, lamy a kočkodana husarského. Od té doby procházela zoo obdobími vývoje i stagnace. Na konci 60. let 20. století se dokonce uvažovalo o jejím zrušení. To se naštěstí nestalo, zoo byla zachráněna a od roku 1972 se rozvíjí jako samostatná organizace. Další modernizace stávajících expozic a výstavba nových výběhů a voliér je vedena snahou co nejvěrněji napodobit biotopy z volné přírody, a tím poskytnout chovaným zvířatům co nejlepší životní podmínky.

Dnes se zde chová na 256 druhů zvířat ve více než 2 000 exemplářích. V souladu s tradicí se i nadále zahrada zaměřuje na chov našich druhů s rozšířením na zvířata Evropy a mírného pásu Asie. Nechybí ani expozice představující faunu a flóru Austrálie, Ameriky a Afriky. V posledních letech věnuje zoo zvláštní pozornost zejména ohroženým druhům české a evropské fauny.

Každým dnem zmizí nenávratně z přírody jeden druh zvířete. Také vy můžete přispět k vytvoření ztracené rovnováhy mezi přírodou a člověkem. Pokud se stanete adoptivním rodičem či patronem, budete se podílet na úhradě nákladů spojených s chovem zvířat, na dalším rozvoji zoologické zahrady, ale také na ochraně nejen ohrožených druhů zvířat. A to už přeci stojí za to!