Budějovický Budvar výrazně zvýšil zisk

Budějovický Budvar loni meziročně zvýšil hrubý zisk o devět procent na 239,7 milionu korun a čistý zisk mu vzrostl o 9,2 procenta na 190,3 milionu korun. Prodej piva stoupl o 5,5 procenta na celkových 1,32 milionu hektolitrů. To byla dvojnásobně vyšší dynamika růstu, než jakou loni vykázal český pivovarnický průmysl jako celek, řekl ČTK mluvčí pivovaru Petr Samec.

Pivovar loni také exportoval nejvíce piva ve své historii, s meziročním nárůstem o 7,7 procenta vyvezl skoro 652.000 hektolitrů. Tím posílil svou pozici české exportní dvojky za Plzeňským Prazdrojem a na vývozu piva z Česka se podílel více než 22 procenty. Podle celkového prodeje je Budvar čtyřkou tuzemského pivovarnictví.

Budvar loni zvýšil také prodej v tuzemsku, a to o 3,4 procenta. I v tomto parametru podle mluvčího překonal průměr růstu celého oboru, který loni činil 2,7 procenta. Výrazně o 6,5 procenta loni stoupl prodej světlého ležáku Budweiser Budvar, který je vlajkovou lodí podniku. Tržby pivovaru se v roce 2011 zvýšily o 1,9 procenta na 1,97 miliardy Kč. Počet zaměstnanců meziročně klesl o dvě procenta na 614.
 
"V době značné ekonomické nejistoty překročil Budějovický Budvar prakticky všechny naplánované ekonomické ukazatele," komentoval loňské výsledky ekonomický ředitel Budvaru Petr Žáček. Podnik se podle něj dokázal úspěšně vyrovnat například s posilováním české koruny, přesunem poptávky evropských spotřebitelů k lahvovému pivu nebo s nárůstem cen energií, služeb a materiálů.
 
Budvar a jeho hospodaření nyní prověřuje audit, který v lednu nařídil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Prověrku odůvodnil tím, že Budvar coby státní podnik bez kontroly zadává mnohamilionové zakázky. Podle médií se ale někteří zaměstnanci domnívají, že cílem auditu je najít důvod pro odvolání vedení podniku a následná dohoda s americkou pivovarnickou společností Anheuser-Busch, která nedávno koupila druhý pivovar v největším jihočeském městě - Budějovický měšťanský pivovar.
 
Tuzemská pivovarnická jednička Plzeňský Prazdroj prodal loni v Česku a na 50 zahraničních trzích přes 9,9 milionu hektolitrů piva, meziročně o jedno procento víc. Finanční výsledky za fiskální rok končící v březnu zveřejňuje pivovar v červnu. Pivovarům Staropramen, tuzemské pivovarské dvojce, loni meziročně vzrostl prodej piva o osm procent na 3,03 milionu hektolitrů. Pivovary skupiny Heineken ČR loni uvařily 2,4 milionu hektolitrů piva, meziročně o tři procenta více.
 
zdroj: ČTK